De wijngaard

Hoe het begon
Op een perceel grond aan de Reusel waar vroeger paarden werden gehouden is in het voorjaar van 2022 gestart met het grondwerk voor de wijngaard.
Dit was extra complex omdat er tot zo'n 10 jaar terug een zogenaamde paardenbak lag. Door de jaren heen is er wel een toplaag van ca 10 cm zwarte grond op gekomen maar hieronder dus ca 35/40 cm zand en dat is geen goede voedingsbodem voor druiven. Het zand is dan ook afgegraven en hiervoor in de plaats is teeltaarde opgebracht.
Door de bovenlaag ongeveer 'n meter diep om te spitten is een engiszins homogene bodem ontstaan.

Aanplant van onze wijnranken
Na het grondwerk en het bemesten met champignonmest zijn de palen en plantstaafjes geplaatst. In verband met eventueel nog te verwachten vorst zijn dan na de "IJsheiligen" begin mei 2022, de druivenstokken geplant. Vervolgens zijn de paden tussen de rijen ingezaaid met een mengsel van gras en witte klaver. Dit laatste omdat klaver CO2 uit de lucht haalt en om zet naar voedingstoffen in de bodem.
Door geen chemicaliën of kunstmatige meststoffen te gebruiken is er sprake van een biologische teelt. Ook tijdens de vinificatie, het wijnmaken,worden er alleen natuurlijke additieven toegevoegd.

Laatste ontwikkelingen
In 2024 is de eerste oogst binnengehaald.
Vervelend genoeg is 2024 klimaattechnisch een slecht jaar voor boeren en fruittelers dus ook voor de wijnboeren. Nog late nachtvorst in begin mei en een veel te nat en koud voorjaar en zomer spelen ook "Val de Reine" parten. Vooral door de vele regen in de bloesemperiode hebben vele trossen het niet overleefd.
Desalniettemin zijn eind september, wel minimaal, toch de eerste blauwe druiven geoogst. Half october waren de witte druiven aan de beurt
Daarna is in eigen huis de vinificatie, het wijnmaken, opgestart.
Bij het proeflokaal is daartoe een gekoelde ruimte ingericht voor dus de vinificatie en de opslag van "Gèsselse Rooie" en "Gèsselse Witte".
Deze zullen medio 2025 dan op dronk zijn.
In de wijnmakerij wordt alleen met natuurlijke additieven gewerkt worden.

De eerste flessen !!!
Na de pluk, het kneuzen, ontstelen, en het persen volgen nog weken van noeste arbeid. O.a. meten, beoordelen, overhevelen, reinigen, desinfecteren, nog eens meten, monsters opsturen, nog eens wat bijsturen en weer eens overhevelen.
Ook proeven, ruiken en kijken zijn tijdens de vinificatie belangrijk en dan is het begin April 2025 en is het moment dan daar: er kan worden gebotteld.
Maar eerst nog flessen aanschaffen, reinigen en ontsmetten en etiketten ontwikkelen. Wat moet er wettelijk ook al weer op het etiket, sinds 2024 zijn er namelijk ook nog wat hogere eisen en het etiket moet er ook nog leuk uit zien.
Moeilijke keuzes en of het gelukt is, mag u beoordelen.
Impressies van de wijngaard





